Previous Home Next
Share
 

1.)        Plexus of Rashkow is the name given to plexus of

a)           Periodontal fibers in periodontal ligament

b)          Nerve fibers around blood vessels in periodontal ligament

c)          Nerve fibers in peripheral pulp

d)         Gingival fibers around the cervix of a tooth

 

Ans:     c

 

 

3.)    In_persons of 40-50 years of age, incidence of pulp calcifications in teeth is about

a)    80-90% of the persons

b)          10-20% of the persons

c)    60-70% of the persons

d)    50% of the persons

 

Ans:    a

 

4.)        Odontoblastic processes are absent in

a)    Mantle dentine

b)           Sclerotic defitine

c)           Circumpulpal dentine

d)           Secondary dentine

 

Ans:     b

 

5.)        Dentinoenamel junction at occlusal or  incisal third of a tooth is

a)    In straight line

b)    Scalloped with its convexities towards  enamel

c)     Scalloped with its convexities towards dentine

d)   Irregular

 

Ans:     c

 

1. The sutural junction where frontal and parietal bones unite is termed

a)     Nasion

b)     Bregma

c)     Lambda

d)     Frontion

 

Ans:        b

 

2.)           Mandibular anterior teeth have sensory nerve supply from

a)    Mental nerve

b)    Inferior alveolar

c)    Lingual nerve

d)    Buccal nerve

 

Ans:        b

 

 

2.)        True pulp stones exhibit a structures of

 a)           Concentric layers of calcifications

b)          Tubular arrangement like in dentine

c)          Homogeneous mass of calcifications

d)          Cells of remanants of root sheath of Hertwig

 

Ans:     b

4.)    Lingula is the part seen

a)     On dorsal surface of tongue

b)     On medial aspect of vertical ramus of mandible

c)     On the inner aspect of mandible at midline

d)     On the outer aspect of mandible near mental foramen

 

Ans:     b

 

5.)        Lower lip gets sensory nerve supply through

a)     Buccal branch of facial nerve

b)     Mandibular branch of facial nerve

c)     Buccal branch of mandibular nerve

d)     Mental nerve

 

Ans:        d

1.)           In permanent dentition, the labiolingual measurement is more than Mesiodistal width in

a)    Mandibular first molar

b)          Maxillary first molar

c)    Mandibular second molar

d)           None of the above

 

Ans:     b

 

2.)        Synovial membrane is present in

a)     Temperomandibular joint

b)             Knee joint

c)    Wrist joint

d)    All the above joints

 

Ans:        d

 

3.)           3.128

The principal immunoglobulin found in the saliva is

a) Ig A

b) Ig M

c) Ig G

d)  All the above                                                                                                                                 

 

Ans:     a

 

4.)        The vitamin, which is toxic if taken in excessive dose is

a)     Biotin

b)     Riboflavin

c)     Cholecalciferol

d)     Folic acid

 

Ans:        c

 

5.)           A characteristic feature of cells engaged

       in protein synthesis is

a)     Presence of large mitochondria

b)            Presence of prominent lysosomes

c)            Presence of large amount of rough endoplasmic reticulum

d)    All the above

 

 

Ans:     c

 

1.)      MUlberry molar is formed as a result of

a)   Disturbance in initiation

b)    Disturbance in histodifferentiationn

c)   Disturbance in morphodifferentiation

d)   Disturbance in apposition

 

Ans:   c

 

2.) Appositional growth is

a)  Additive growth

b) Linear growth

c)  Circumferential growth

d) None of the above

 

Ans:  a

 

3.)   The first hard tissue that is formed in the tooth is

a)    Enamel

b)   Cementum

c)  Dentine

d)   Alveolar bone

 

Ans:     c

 

4.)      The average dimension of an ameloblast is

a)   4 x 5 x 40 micro meters

b)   4 x 5 x 400 micro meters

c)    4 x 5 x 5 micro meters

d)    None of the above

 

Ans:   a

 

5.)    The mean value of a single adult human pulp is

a)     0.02 cc

b)     0.32 cc

c)     0.38 cc

d)     0.01 cc

 

Ans:     a

 

 
  Previous Home Next